Mit kell tudni a baltadobálásról?

Mit kell tudni a baltadobálásról?Amíg régen a baltadobálás a háború és a vadászat tevékenysége volt, addig manapság már csak sportként tekintünk a tevékenységre. A baltadobálás annyira népszerű sport azonban, hogy ma már világbajnokságot is rendeznek belőle, amellett, hogy rengeteg ember űzi szabadidejében, kikapcsolódásként, akár a budapesti baltadobáló pályák egyikén.

A baltadobálás lényege, hogy egy speciális baltát kell egy céltáblára dobni, és minél közelebb sikerül találni a céltábla közepéhez, annál több pont jár a dobásért. A céltábla fából készül, és egy bizonyos idő (elhasználódás) után cserélni kell a problémamentes játékhoz.

A sport népszerűségéhez hozzájárul, hogy nem kell hozzá egyenruha, védőruha, hanem utcai ruhában lehet baltát dobálni, egy apró feltétel szokott csak lenni általában, hogy a dobálás közben olyan cipőt kell viselni, amely az egész lábad egyformán fedi, tehát a szandál, papucs viselése nem megengedett. Ennek egyszerű oka van, ha valaki elejti a baltát, és ráesik a lábára, az ne tudjon sérülést okozni.

Szintén növeli a népszerűséget, hogy nem erőre van szükség ahhoz, hogy sikeres legyen valaki baltadobálásban, hanem a technikát kell inkább elsajátítani. Ennek köszönhetően szinte mindenki belevághat a sportba, és sikereket tud benne elérni.

Az eldobott balta veszélyes tud lenni, ezért fokozottan figyelni kell a pályán magadra és másokra is. Általában arra kell figyelni, hogy a céltábla mögött és a dobás vonalában ne tartózkodjon senki, mivel itt lehet komoly balesetet okozni.