Kétújfalu település híres szülöttei

Kétújfalu Baranya megyei település, Szigetvártól nem messze található. Ugyan Kétújfalu nem tartozik a nagy községek közé, mindössze kb. 700 lakosa van, de mégis több híres szülöttel is rendelkezik. Őket fogjuk bemutatni.

Konrád Ignác

A település leghíresebb szülötte Konrád Ignác festő és szobrászművész, 1894-ben született Németújfalun. A művészetekkel kezdetben Szigetváron ismerkedett meg, 1909-től pedig már Budapesten, az Iparművészeti Iskolában folytatta tanulmányait, 1912-ben pedig átment a Művészeti Akadémiára (a mai Magyar Képzőművészeti Egyetem). A világháborút követően hadifogságba esett, csak 1921-ben térhetett haza. Művészi karrierje ezután kezdett felfelé ívelni.

1927-ben ment Konrád először Párizsba, Ralph Beaver Strassburger, híres amerikai versenyló-tenyésztő meghívására, hogy megfesse lovait. A megbízás Angliára, Írországra és az Amerikai Egyesült Államokra is szólt. 1932-ben ismét az USA-ba utazott Mr. Kilmer meghívására. 1933-ban festette báró E. Rothschild lovának portréját. 1935-ben Magyarországra ment megfesteni Horthy Jenő lovát, mely 1935-ben megnyerte a Magyar Derbit. 1936-ban véglegesen visszaköltözött Magyarországra és letelepedett Alagon.

Kormos Ilonka

Kormos Ilonka színésznő 1882-ben született Németújfalun. 1904-ben lett színésznő, 1908-ban pedig már a Népszínházban nagy sikerrel játszotta el a „Bob herceg” címszerepét, 1910. január 11-én a Király Színház vendége volt; ekkor az „Elvált asszony” Gonda szerepét adta. Ez követően Bécsben is főszerepeket kapott.