Mi az a superfood?

Mi az a superfood?A superfood megnevezést feltételezett pozitív egészségügyi tulajdonsággal rendelkező élelmiszerekre használják. A superfood kifejezésnek inkább marketing értéke van, mivel a dietetikusok kevésbé használják, mint azok, akik valamilyen terméket akarnak eladni ezzel a névvel. Ez az elmélet Amerikában rendkívül népszerű: már jóval több, mint az élelmiszer-kutatások új eredményeinek közlése: gyakorlatilag életformává vált, melynek nagyszerűsége éppen egyszerűségében rejlik: egyél olyan ételeket, melyek a lehető legjobban szolgálják testedet.

A superfood lényege, hogy önmagában is fedezni tudja az emberi szervezet táplálékigényét, így ezeket fogyasztva számos olyan ételt kiválthatunk, melyek egészségtelen mellékhatásokkal jelentkezhetnek.

Mivel a superfood szó használata mögött nincs jogi szabályozás, így számos cég rengeteg termékére elkezdte használni, függetlenül attól, hogy egészséges volt-e. Ennek következtében a kifejezés jelentése meggyengült, és mára sokan csak marketingfogás látnak a név mögött.

Ennek ellenére számos olyan superfooddal találkozhatunk, amely rendkívül jó hatással van szervezetünk egészségére. Ilyenek pl. egyes gabonafélék (barnarizs, quinoa, köles, hajdina, zab, tönköly), zöldségek (cékla, sütőtök, brokkoli, kelbimbó, spárga, bab, zöldborsó), magvak (chia-mag, lenmag, mák, tökmag, dió, mandula, pisztácia, kesudió, szezámmag), gyümölcsök (alma, citrom, zöldcitrom, mandarin).