Mire figyeljünk tető cseréjénél, felújításánál?

Mire figyeljünk tető cseréjénél, felújításánál?A tető felújításának folyamata mindig az állapotfelméréssel kezdődik. Mivel ez időigényes is lehet, főleg, ha nem találunk egyből megfelelő szakembert, így figyelni kell arra, hogy ezt időben elkezdjük, mivel tolódhatnak miatta a tervezett munkálatok. A felmérés alatt a szakember megállapítja, milyen állapotban van a tető, a tartószerkezet, valamint azt is kiszámolja, milyen munkálatok végezhetők el a tetőn, kell-e megerősítést, átalakítást végezni.

Amit figyelembe kell venni mindenképpen, hogy mi lesz az új, vagy felújított tető alatt: padlás vagy beépített tetőtér. Ettől függ majd, hogy milyen szerkezeti átalakításokra lesz szükség. Ha padlás lesz, az olcsóbb megoldás, mivel ilyenkor kevesebb munkálatra lesz szükség. Tetőtér esetén, főleg, ha a tetővel együtt kerül az beépítésre jóval több időt és pénzt kell szánnunk erre a folyamatra.

El kell dönteni, hogy milyen héjalással készítjük majd a tetőt. A legelterjedtebb a cserép (kerámia vagy beton), valamint a cserepeslemez használata. A kettő közötti különbség általában árban jelentkezik elsőként, mivel a cserépfedéshez teherbíróbb szerkezetre van szükség (a nagyobb önsúly miatt), így annak kivitelezése költségesebb, időigényesebb feladat.

A fedés anyaga különösen fontos tető felújítás esetén, mivel a régi szerkezetek nem biztos, hogy elbírják a nehéz cserépfedést, ami miatt a szerkezet megerősítése, vagy akár teljes cseréje is kötelező lehet. Pontosan emiatt választják sokan felújításkor a cserepeslemezt, mivel kiadásokat lehet vele csökkenteni.

Cimke: