Tippek a szemek egészségének megóvásához

Tippek a szemek egészségének megóvásáhozA kiváló látás, a szemek egészsége kiemelten fontos a mindennapi élethez. Ha megnézzük a látásjavító, lézeres szemműtétek árait, akkor láthatjuk, hogy az embereknek mennyit pénzt kell kiadni ahhoz, hogy elhagyhassák a szemüvegeket, kontaktlencséket. Azt fogjuk bemutatni, hogy milyen lehetőségek vannak arra, ha oda szeretnénk figyelni szemünk egészségére.

Felmenők szemproblémái

Az egyik legelső dolog, amit tenni tudunk, hogy utánajárunk, a családban előforduló szemproblémáknak, és megvizsgáljuk, hogy van-e köztük örökletes. Ezzel a lépéssel fel tudunk készülni azokra a problémákra, melyek előfordulására nagyobb esély van.

Egészséges táplálkozás

Az egészséges étrend szinte kötelező a szemekre nézve. A luteinben gazdag növények, valamint az Omega-3 zsírsavak bevitele nagyban hozzájárul az egészséges szemekhez.

Dohányzás mellőzése

A dohányzás az emberei szervezet számos részére rossz hatással van, az egyik ilyen a szemek egészsége. Különböző tanulmányok kimutatták, hogy a dohányzás hatására kb. 4-szer nagyobb a makuladegeráció és a szürkehályog kialakulása.

Káros UV-sugarak elleni védelem

A megfelelő, 99-100%-os UV szűréssel rendelkező napszemüvegek viselése elengedhetetlen a nyári hónapokban. Az UV sugárzás szintén növeli a makuladegeráció és a szürkehályog kialakulásának esélyét. Emellett a napszemüvegek csökkentik a hóról, vízfelületről visszaverődő fények szembe jutását is, melyek szintén nagy veszélyt jelentenek a szemek hosszú távú egészségére.

Rendszeres szemvizsgálat

Sokan csak akkor mennek szemészetre, amikor problémájuk van a szemükkel. Ezzel szemben jó megoldás a rendszeres kontroll, akkor is, ha éppen problémamentesek szemeink.