Lézeres szemműtét vagy kontaktlencse?

Lézeres szemműtét vagy kontaktlencse?Az olyan emberek számára, akik nem látnak rendesen, de valamilyen ok miatt nem akarnak szemüveget hordani, két lehetőségük maradt: a lézeres szemműtét, vagy a kontaktlencse. Ezeket fogjuk cikkünkben összehasonlítani.

Esély az egészség károsodására:

  • A hozamosabb ideig történő kontaktlencse viselés legtöbb ember számára nem jelent veszélyt. Kis százalékban előfordulhat, hogy fertőzés alakul ki, ha nem kap megfelelő mennyiségű levegőt a szem a kontaktlencse alatt.
  • A lézeres szemműtét több mint 95%-os elégedettséggel jár, amely szám folyamatosan növekszik, az új fejlesztésű lézereknek köszönhetően. Mellékhatás lehet, ha a szemműtét után valaki fényt lát éjszaka, vagy a szemkiszáradás, amely műkönnyel korrigálható.

Ár:

  • A kontaktlencse viselése akár tízezer forint is lehet havonta, ami a szemüveghez képest rengetegnek tűnik, azonban a lencséket folyamatosan cserélni kell, az előbb említett fertőzésveszély elkerülésének érdekében.
  • A lézeres szemműtét egyszeri kiadás, ami lehet akár 200 ezer forint szemenként is, viszont könnyedén kiszámolható, ha valaki tudja, mennyibe kerül neki a kontaktlencse, hogy mennyi idő alatt térülne meg a szemműtét ára. Csak azért, mert egyben kell kifizetni, nem biztos, hogy hosszútávon ez a rosszabb megoldás, sőt.

Hatékonyság:

  • A kontaktlencse maximum a 100%-os látást tudja elérni.
  • Ezzel szemben a lézeres szemműtét a 100%-osnál jobb eredményt tud felmutatni. Ez természetesen később változhat, azonban általában egy lézerkezelés után sokáig megmarad a 100%-osnál jobb látás.